Waarom Vacature­Lab

Een goede vacature staat aan het begin van een succesvol wervingstraject. Door een betere tekst en geoptimaliseerde techniek word je beter gevonden, krijg je meer reacties en betere kandidaten. Het VacatureLab biedt iedereen die met vacatures werkt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk vacature- en wervingsteksten te schrijven én te verbeteren.

We scannen jouw vacaturepagina('s)

Heb je al één of meer vacatures online staan dan scannen wij jouw vacaturepagina(‘s) en krijg je meteen bruikbare tips om je vacaturetekst te verbeteren. We kijken bijvoorbeeld of het leesniveau (1) van jouw doelgroep aansluit bij de tekst van de vacature, of de tekst te lang of juist te kort is en of de titel klaar is voor gebruik in sociale media. We controleren of de juiste zoekwoorden vaak genoeg voorkomen. We geven je tips voor alternatieve teksten en we kijken of er woorden in je tekst voorkomen die je maar beter kunt vermijden (de beruchte ‘jeukwoorden’ (2)). In de slimme teksteditor pas jij jouw eigen tekst aan om deze nóg beter af te stemmen op jouw doelgroep. De aangepaste tekst plaats je vervolgens in je website (cms), ATS of recruitmentapplicatie.

Direct zelf je vacaturetekst schrijven of invoeren

Heb je nog geen online vacatures dan kun je ook alléén je vacature- of wervingstekst invoeren. Dat kan door zelf een nieuwe vacaturetekst te schrijven of door een bestaande vacature in MSWord- of PDF-formaat in te voeren. Ook dan geeft het VacatureLab je meteen bruikbare verbetertips. Je ziet wat al goed is, wat je het beste kunt veranderen en je krijgt direct praktische tips waardoor je vacature nog beter gevonden kan worden.

De technische kwaliteit van de vacature

Staat je vacature al online dan kijken we meteen ook naar de technische kwaliteit van de webpagina waarop je vacature staat. Is deze vacaturepagina al geschikt voor Google for Jobs? Hoe zit het met de vindbaarheid? Zijn alle onderdelen aanwezig om de vacature te delen op sociale media? Wordt de pagina snel genoeg geladen voor Google? En met de automatisch gegenereerde schermafbeelding weet je ook meteen hoe jouw vacature er uit ziet op een mobiel en wat je bijvoorbeeld aan de indeling van je vacature kunt verbeteren.

Helder overzicht van de kwaliteit van jouw vacatureteksten

Het VacatureLab geeft je een helder overzicht van de kwaliteit van jouw vacatureteksten en jobpagina’s. Op het overzichtelijke dashboard zie je de verschillende overall scores. En ook per vacature zie je de resultaten zodat je weet wat je (in de toekomst) kunt verbeteren. Je kunt de gegevens snel en gemakkelijk delen met collega’s door de ingebouwde e-mailfunctionaliteit en de mogelijkheid om een PDF te exporteren.

Zie ook: Zo werkt het en 10 redenen om het VacatureLab te gebruiken.

 


(1) In onze leesbaarheidsalgoritmen gebruiken we onder andere dezelfde tekstkenmerken als in traditionele leesbaarheidsformules, maar we gebruiken ook meer geavanceerde grammaticale kenmerken van een tekst.
Met behulp van Machine Learning technologie bepalen welke kenmerken in de tekst belangrijk zijn voor het voorspellen van de leesbaarheid. Op basis daarvan kun je jouw tekst aanpassen naar een lager of juist hoger leesniveau met behulp van de tekstsuggesties.

(2) We hanteren voor de ‘jeukwoorden’ een lijst die in 2015 is begonnen door Japke-d. Bouma, eindredacteur en columnist bij NRC Handelsblad, en die je in het VacatureLab zelf kunt aanvullen en rangschikken.